Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

If You Never Make The Small Things Right You Will Never Make the Big Things Right

Funderingar, Gyllene regler, Inspiration, Tankeställare, Tips

Ni kanske har hört eller läst uttrycket innan? Ren översättning lyder det såhär: Om du inte kan göra de små sakerna rätt kommer du aldrig göra dem stora sakerna rätt. Jag tycker detta uttryck är en av dem viktigaste och jag börjar mer och mer inse det nu ju äldre jag blir. Det går verkligen att applicera i allt: din privatekonomi, ditt jobb, dina studier eller sysselsättningar som att städa ditt hem.

Vi är människor och vi gör misstag, men vi tenderar också att skjuta upp saker och ting. Och ju mer vi skjuter upp desto mer negativ energi samlas i din hälsa mentalt. Ett lätt exempel är när vi vaknar och känner att vi måste stressa oss till jobbet/skolan. Vi skippar att bädda sängen, vi skippar att sätta i disken, vi skippar att äta den viktiga frukosten och mycket mer. Någon gång måste detta göras och detta blir en dålig vana slukar energi, rent sagt det upprepar sig i en ond cirkel.. Du tänker nog så också när du kommer hem från jobbet- jag kan göra det senare. Det försvinner liksom inte. Vakna tidigare eller justera sånt som slukar energi genom att bara se det eller ha det i tanken att det förr eller senare måste göras dagen innan.

Sedan jag fick en dotter  i slutet av förra året och hon snart nu är 5 månader gammal har jag börjat uppskatta och värdera min tid mer och mer. Hur kan en sån liten bebis som inte gör något mer än att äta, sova och leka om dagarna ge en så stor påverkan på mig? Genom att bara finnas och vara där ger hon indirekt pappa mycket viktiga lektioner i livet. Sen jag fick henne har det verkligen varit berg- och dalbana, men livet är precis så! Men det har varit mycket onda cirklar och det är upp till mig om jag vill bryta ur dem eller inte. Ju tidigare desto bättre och större effekt för mig själv, men också för min sambo och min dotter vilket i sin tur ger tillbaka mer till mig eftersom dem betyder mig väldigt mycket.

Genom att jag värdesätter min tid och mitt liv ger detta mig också mod att ifrågasätter de saker jag gör idag om det är rätt eller känns rätt för mig eller inte. Jag har t.ex. fått mod och blivit mer observant att ifrågasätta mitt jobb ifall om jag sitter kvar här och gör mina 40 timmar i veckan verkligen är det jag vill göra eller om det var lite att jag tog det första bästa för jag inte visste bättre för att jag var relativt nyutexaminerad? Alla vi är nya i olika områden någon gång i livet och man undrar alltid om gräset är grönare på andra sidan, hur ska man veta det om man inte utforskar sig fram? De frågor man får ställa sig om man bör byta jobb är utan någon specifik rangordning:

 • Utvecklas jag på det sättet jag vill?
 • Känner jag att jag tillför något på arbetet? Är jag en viktig person?
 • Är arbetet utmanande till den nivån jag förävntat mig?
 • Speglar den nuvarande lön det jag faktiskt gör idag?
 • Andra förmåner som flextid, semesterdagar, friskvård
 • Tydliga mål på arbetet som går att förstå hur man når dit, dvs. man följer deadlines och få någon typ av belöningskaka
 • Kollegor, atmosfären på jobbet och tiden till och från jobbet

Listan går att göras lång, men jag tror dessa är en av dem viktigaste, speciellt dem tre första punkterna.

 • Privatekonomi – se över dina utgifter och planera. Kan du inte hantera ditt sparande varje månad då är det inte heller någon idé att investera i fondre och aktier
 • Hemmet – Städa och organisera! Ett rent och organiserat hem medför ren mentalitet och mer plats för nya idéer.
 • Återvinning – Jag själv behöver bli bättre på detta, men genom att börja återvinna lite lätt medför du en god gärning tillbaka till vår planet och samhälle.
 • Jobbet – Detta är mycket upp till hur du själv känner, men har det inte känts bra i flera månader kommer det inte kännas bättre imorgon. Byt jobb eller försök byta roll inom företaget eller ändra din mentalitet.

Avslutningsvis, som jag nämnde i inledningen till inlägget går uttrycket If You Never Make The Small Things Right You Will Never Make the Big Things Right att applicera på allt du gör i livet och ju tidigare du gör dessa små saker desto större effekt blir det i längden, det går kanske inte se och mätas som pengar, men på något sätt blir du rikare inombords. Något som Steve Jobs har sagt: Lev dina dagar som om det vore din sista dag att leva, skjut alltså inte upp på negativa saker. Gör något åt det redan idag!

2 thoughts on “If You Never Make The Small Things Right You Will Never Make the Big Things Right

 • Bra skrivet inlägg. Livet blir vad man gör det till. Det som är så roligt med livet är att man alltid lär sig nya saker bara man vill. Man utvecklas och blir bättre på alla sätt och vis. Som förälder försöker man även lära barnen vad som är rätt och fel i livet och att se dem växa upp är en fantastisk upplevelse.

  Ha en trevlig helg.

  Mvh Slimis

  1. Tack och precis som du säger Slimis! Japp, genom att jag börjat göra dem små sakerna rätt för mitt barn inser man mer och mer hur mycket det ger tillbaka. Viktigaste är att lära dem det du önskar att du själv kunde lära dig när du var liten, men dessutom ge frihet och uttrymme för att göra sina egna misstag.

   Tack och hoppas du hade lika lugn och trevlig helg som jag. Snygga swingtrades som vanligt Slimis! 😉

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.