Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Sparkvot bra eller dåligt?

Bli rik, Självdisciplin, Spara, Sparkvot

Sparkvot behövs för att du ska lära dig att ta ansvar för din personliga ekonomi, men också för att du ska vara beredd på oförutsedda händelser i framtiden och ränta-på-ränta på pengar du faktiskt inte behöver är aldrig fel. Sparkvot må vara din bästa vän, men kan också vara din värsta fiende.

Ponera att du precis blivit klar med din utbildning. Din karriär har precis börjat och du har mycket att lära dig. Att människor är olika och hur dem fungerar är bara att acceptera, t.ex. vissa gillar att nätverka lite mer medan andra enbart gillar att fokusera på sitt. Du brinner för att lära dig nya saker, och du börjar förstå att mer ansvar och nya skills är riktigt starka kort att lägga fram på bordet när det är dags för lönesamtal och ha som argument till en högre lön. Vi småsparare vet att en successiv löneutveckling är viktig för din ekonomiska framtid och trygghet. En stark löneutveckling är lika viktig som utdelningsaktie har en utdelningstillväxt.

Det är ungefär i detta stadiet du börja lära dig vad sparkvot är och hur viktigt det är att spara. Du börja förstå att oavsett hur mycket du tjänar spelar ingen roll om dina utgifter är högre än din inkomst. Att leva i en ekonomisk överlevnad där du kämpar månad efter månad för att precis täcka dem där utgifterna eller behoven du har är inte hälsosamt och funkar inte i längden… Vad händer om du blir sjukskriven? Vad händer om du blir av med jobbet? Vad händer om du vill ha barn? Här kommer sparkvot in i bilden. Oavsett om du har stora utgifter jämfört med din inkomst är det bra att sätta sig ner och t.ex. skriva ut dina 3 senaste transaktioner för att bli uppmärksam vad du faktiskt lägger dina pengar (tro mig, majoriteten vet inte vad dem lägger pengar på). Det viktiga här är att bli mer observant, tänk att ju bättre kontroll du har över din personliga ekonomi desto hälsosammare kommer du leva.

Sparkvot blir din värsta fiende när du enbart tänker att den är till för att maximeras, dvs. ju högre procentandel sparande desto bättre. Du litar blint på om du maximera sparkvoten är framtiden säkrad. Att ha högre sparkvot än föregående månad är varje månads största mål. Ponera att du har en sparkvot på 80 % varje månad, du stryker alla dina utgifter och drömmer om när du väl är 35-40 år gammal. Det är “då” du ska börja leva. Tror du att du helt plötsligt kommer börja “njuta” av livet mer då? Tror du att du kan styra din framtid mer då? Tror du att du kommer spendera mer på det du velat spendera på innan? Det tror inte jag. Anledningen till varför du kommit dit du kommit till idag är för att du har enbart haft i åtanke i alla dessa år att stryka alla utgifter, maximera sparkvot UTAN ett mål.

Slutord: Fokusera inte enbart på att maximera sparkvot, ägna gärna mer tid på att fundera på varför du har den sparkvot du har idag. Vad är dina långsiktiga mål? Det är inte något fel på att ha en jämn och fin sparkvot där du kan få ut så mycket som möjligt idag och även i framtiden. Våga sänka sparkvoten något varje månad och res lite mer. Det är viktigt att spara än att inte spara något alls, men att enbart maximera sparkvot och stryka alla utgifter tycker jag är mer skadligt. Inte för din ekonomi förstås, men för ditt levnadssätt idag.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.