Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Året som gått

Barnspara, Funderingar, Inspiration, Intro, Investera, Sparkvot, Tankeställare

Anledningen till min frånvaro på snart ett kvartal har inneburit en liten “wake-up call” i mitt liv men samtidigt en paus från många bollar i luften och istället fokuserat på det som faktiskt betyder i slutändan (även om bloggen betyder mycket). Tror inte detta kommer bli en comeback till att blogga lika flitigt som jag en gång gjorde, men en ordentlig sammanfattning av vad som hänt kan vara intressant för er läsare.

Jag har faktiskt gått och blivit pappa! Min underbara lilla flicka föddes något dygn innan julafton så det blev en perfekt julklapp till mig och min sambo. Hon mår bra, men vill hela tiden ha uppmärksamhet… Hon föddes i slutet av december och sambo bad mig genast att skapa ett barnsparande av barnbidraget som kommer varje månad, första barnbidrag fick sin premiär januari 2019 på 1250 kr, men vi har bestämt oss att vi ska börja med 1000 kr. Strategin kommer vara lik inlägget här. Fast istället för Länsförsäkringar Global Indexnära blir det givetvis Avanza Global istället. Vi är mycket mycket lyckliga av tillökningen i familjen. 🙂

Blivit något utbränd som bloggare där det indirekt känns som man ska tävla sparkvot och hur bra avkastning man fått jämfört med SIX Portfolio Return Index och andra personer. Det är kul att vara transparent, men på något sätt har det blivit lite “för” mycket och påverkat ens egen investeringsfilosofi man hade i grunden. En sista uppdatering av portföljen gjordes i september, men en uppdaterad portfölj finns nu här.

Börjat inse att sparkvot kan justeras på alla olika nivåer och att det är viktigt att balansera. Ur Chansar Mest-intervjun som påpekade beklämt om att det har växt en trend på unga personer som har ett osunt högt sparande med följande kommentar:

– Helst vill jag ta dem i örat och tala om för dem att det är helt lugnt att leva livet nu annars kommer du ångra dig när du blir äldre. Börja spara när inkomsterna kommer upp i en anständig nivå.

Viktigt är inte hur mycket man sparar utan att man faktiskt sparar. Självklart är det viktigt att skära ner utgifter till en viss del, men mycket ligger också på att öka din inkomst/sidoinkomst och öka din kunskap.

Förstår fortfarande inte hur folk kan säga att marknadsundersökningar och panta burkar och annat skit är “gratis pengar”, när det krävs att du aktivt lägger x antal timmar på det för att få erhålla denna peng. Till vilken skillnad skiljer detta mot ditt vanliga jobb? Att du gör detta på fritiden?

Rich people value time more than money, poor people value money more than time. Byt inte ut din värdefulla tid mot skit. Din tid är värd mer än så.

Det är viktigt att se över sina utgifter, gör det en gång och var konservativ. Viktigt att det inte blir ett beroende att du måste kapa alla utgifter, enbart för att maximera sparkvot utan som faktiskt sparar tid och ger lite det där “extra” nöjet i livet.

En annan sak jag faktiskt ägnat mycket tid till sedan maj 2018 tills årsskiftet och inte varit transparent med är Matched Betting. Kort är det att man plockar ut välkomstbonusar från olika spelbolag och spelar dem mot varandra för att omsätta alla och sedan göra uttag och göra vinst på bonuspengarna. Det krävs att du sätter in ett kapital, är noggrann och läser på om deras regler och någon timme per dag i några dagar tills du kan plocka bort allt. Jag uppmanar absolut ingen till att göra detta, men “timlönen” slår avkastningen på börsen, din lön på jobbet (kanske) och marknadsundersökningar med hästlängder. Om ni är intresserade av detta kan jag tänka mig att skriva ett inlägg om detta mer specifikt, kommentera gärna nedan. Jag ska försöka vara så pedagogisk och coacha er så gott jag kan.

Observera att jag INTE gör ett samarbete med något spelbolag samt uppmanar er att börja betta. Det har varit mycket lättare att göra detta innan då många spelbolag inte fått ny licens i Sverige nu i 2019. Det är fortfarande görbart och det går lätt att tjäna 10 000 – 20 000 kr “riskfritt” (anledning till varför jag sätter det inom citattecken är att det beror på att du är noggrann och har disciplin.

Själv har jag tjänat sexsiffrigt belopp på detta sen jag startade i maj förra året… Var själv lite skeptisk till detta men fick lite vägledning av en nära vän som hållt på med detta i flera år. Denna inkomstkälla har varit en betydande anledning till varför jag lätt kunde uppnå 120 000 kr i totalt inköp i fonder/aktier som jag satte som ett mål för 2018 (inlägg här), det blev 155 000 kr istället samt en superstark buffert som kommer användas inom snar framtid till att uppgradera sig till en trea från en tvåa pga. att baby C har kommit.

Vad gör jag då på fritiden? Likt en helikopter har jag stannat upp och lyft på mig själv för att se andra vyer. Vilket jag tycker är viktigt, eftersom det är lätt att glömma bort varför man gör som man gör och sen har det passerat 40 år och man ångrar allt. Jag läser fortfarande aktivt många bloggrannar som KTM, Petrusko, Miljonär innan 30 och många andra.

Hoppas ni har haft ett bra avslut på 2018. Tillsammans blickar vi framåt för 2019. Sätt upp era kortsiktiga som långsiktiga mål! Nu kör vi!

 

3 thoughts on “Året som gått

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.