Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Fullinvesterad?

Aktier, Buffert, Fonder, Fullinvesterad, Funderingar, Tips

När är bästa läge att vara fullinvesterad på börsen? Hur stor buffert ska man ha? Vilka faktorer spelar in? Är det så självklart att avgöra? Nja, inte riktigt, låt oss undersöka detta.

Det är inte många investeringarkällor som slår börsen på lång sikt. Statistiken säger att vi har fått en genomsnittlig årsavkastning på 12,69 % under perioden 1990-2014. Även om man inte ska förlita sig för mycket på historisk data är detta ändå bekvämt att titta på och ha som lugnande medel mot oroheter om börskrascher. Det går åtminstone konstatera direkt att placering på börsen slår placering på bankkontot. Många har inte superkoll hur mycket ränta dem får, men oftast ligger detta på runt 0 %. Bankerna lånar dina pengar gratis och sen ligger inflationen på 2 % per år och tacklar på.

Det är mycket viktigt att ha en buffert innan du investerar dina pengar överhuvudtaget. Buffert är din samling av pengar som används i nödsyfte. Lite som en försäkringskassa som du plockar fram och använder “om” något händer. Viktigt att poängtera att din buffert ska kunna användas när som helst, därför är det viktigt med fria uttag. Dessutom är det viktigt att den uppfyller den statliga insättningsgarantin vilket innebär ifall banken går i konkurs kommer staten ersätta dig med ett belopp upp till 950 000 kr. Sist men inte minst är det väldigt trevligt att du får en kompensering av att banken lånar dina pengar. Vi vet ju hur stora effekter ränta-på-ränta kan ge över tid. Själv använder jag Sparkonto+Collector via Avanza som ger mig en räntesats på 0,60 %. Med lite ansträngning går det nog att hitta en bank som erbjuder upp till 0,75 % i ränta!

Nu kommer den svåraste frågan: Hur stor buffert ska man ha? Den frågan är inte lätt att besvara på utan att ställa ett par följdfrågor. Bor du hemma? Har du en kredit att använda? Kan du låna pengar av närstående, typ mamma eller annan släktmedlem? Ska du köpa bostadsrätt/villa inom snar framtid? Ska du köpa bil snart? Går du i pension snart? Endast du kan avgöra hur stor buffert du behöver. Ifall du är ung och bor hemma tycker jag att du definitivt ska vara fullinvesterad. Har du precis tagit studenten och ska för första gången flytta hemifrån och plugga/jobba i en annan ort skulle jag rekommendera en buffertstorlek som åtminstone täcker 3 månaders utgifter, dvs. det ska täcka hyra, el, mat och dylik. Sitter du i den sitsen där du kan belåna pengar utan ränta/minimal ränta och är duktig på att hålla hand om din ekonomi skulle jag föreslå att du är fullinvesterad.

Själv har jag en buffert på åtminstone 20 000 kr. Inte nödvändigtvis för att jag behöver det utan jag känner att jag mår bäst psykiskt att ha lite “extra” pengar på kontot. Det känns stressigt att ständigt pumpa in pengar i portföljen och att nästan ligga på gränsen till noll på kontot precis innan nästa löning och att ha lite extra siffror tillgängligt när som helst känns bättre. Dock är det viktigt att veta att på lång sikt kommer en alltför stor buffert påverka din potentiella avkastning negativ.

 

 

 

5 thoughts on “Fullinvesterad?

  1. Hej Kronan,

   Tack för det. Det känns bra att vara fullinvesterad så länge man har byggt upp en någorlunda buffert att luta sig bak till “om” något händer. För oss småsparare som investerar på lång sikt är det aldrig för “dyrt”. Månatliga inköp kommer fortsättas att göras eller hur! 😉 Trevlig helg!

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

 • Bra inlägg! Vi ställdes inför detta när vi drog igång vårt sparande i februari. Det vi gjorde var att vi parallellt betalade av alla skulder (förutom csn+bolån) och sparade till bufferten. Storleken på buffert landade på 90 000 kr då det var tre månadskostnader alt. att vi skulle kunna köpa en ny bil + värmepanna om båda la av samtidigt (typ worst case). När bufferthinken var fylld körde vi vi på med investeringarna.

  Trevlig helg!

  1. Hej IGMR,

   Tack för feedbacken. Snyggt jobbat! Det känns mycket bättre att köra på med investeringar så fort bufferthinken är fylld. Är den tom känns det inte lika bra. Trevlig helg på dig! 🙂

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.