Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Fiskaren och affärsmannen

Berättelse, Funderingar, Tankeställare

Många av er har förmodligen hört och läst om denna berättelse, men en unik berättelse är värd att berättas om och om igen. Läs och njut!

Det var en gång en affärsman som var på semester vid en fiskeby vid havet. En dag fick han syn på en fiskare som lyckades fånga två stora fiskar. Affärsmannnen blev mycket imponerad av detta och gick  fram till fiskaren och frågade:

– Jag är mycket imponerad av din fångst. Hur lång tid tar det för dig vanligtvis att fånga såhär stora fiskar?

– Inte alltför länge sade fiskaren.

– Men varför stannar du inte längre och fångar lite till? Frågade affärsmannen.

– Denna fångst räcker gott för resten av dagen till att släcka hungern åt min familj svarade fiskaren.

Affärsmannen skakade på huvudet och frågade ytterligare:

– Men vad gör du resten av dagarna?

– En vanlig dag för mig består av att jag vaknar extra tidigt på morgonen, gå ut till havs och fångar lite fisk, därefter går jag tillbaka till stugan och leker med mina barn. På eftermiddagen tar jag en tupplur med min underbara fru och när kvällen kommer umgås jag med mina vänner vid byn. Vi dricker gärna vin och öl, spelar gitarr och sjunger och dansar.

Affärsmannen föreslog en idé till fiskaren.

– Jag har en doktorsexamen inom business management. Jag ska hjälpa dig att bli en framgångsrikare person. Från och med nu ska du spendera mer tid vid havet och fånga fler fiskar där överskottet säljer du för pengar. När du har sparat tillräckligt stor slant ska du köpa en stor båt och bege dig längre ut på havet och fånga både större och fler fiskar. Till slut kommer du ha råd att köpa ännu fler båtar, starta ditt eget företag med din egna produktionsanläggning med konservmat och distributionskanaler. Därefter kan du flytta från byn till huvudstaden där du kan bygga ditt huvudkontor och lättare hantera allt.

Fiskaren lyssnade och blev imponerad. Genast frågade han:

– Och efter det då?

Affärsmannen skrattade och svarade:

– Efter det kan du leva som en kung vid ditt egna hus och när tiden är rätt kan du börsnotera ditt bolag och sälja alla dina aktier och bli superrik!

– Och efter det då?

– Efter det kan du äntligen pensionera dig vid ung ålder, flytta ditt hus till fiskebyn, och vakna tidigt på morgnarna, fånga lite fisk, och sedan återvända till din stuga och leka med dina barn, ha en mysig tupplur med din fru på eftermiddagen. Och när kvällen kommer kan du umgås med dina vänner där ni dricker, spelar gitarr och dansar hela natten.

– Men det gör jag ju redan utbrast fiskaren och plockade sina två fiskar och begav sig hem till sin familj.

Tankar

Det som är så unikt och slående med den här berättelsen är tankarna kring vad du göra när du äntligen har byggt upp din förmögenhet. Vad är pengar om du redan har det pengar kan köpa? Vad är pengar om du ändå inte kan använda det? T.ex. vid det ögonblicket du är för gammal eller har så ont i kroppen att du knappt kan röra dig. Att vara rik och ha mycket pengar gör dig inte automatiskt lyckligare, men det ger dig mer frihet att bestämma över din vardag, att inte t.ex. sitta kvar med ett jobb du inte trivs med. Att kunna säga upp sig när du vill och göra vad du vill, det är den möjlighet vi vill komma åt med våra pengar. Vad är dina mål? Vad vill du uppnå? Varför gör du så som du gör?

 

 

2 thoughts on “Fiskaren och affärsmannen

 • Ärligt så gör jag det jag gör för att bygga upp ett bättre liv för min familj samtidigt som jag kan ha fler val i framtiden. Kommer från “sämre” förhållanden och tycker något måste göras så min generation blir den sista som föds i ett “sos-fall”. Sedan gillar jag aspekten att kunna ha fler möjligheter och tacka nej till jobberbjudanden och dylikt för jag ändå har en viss säkerhet ekonomiskt och det inte påverkar mina beslut.

  Härligt inlägg som vanligt!

  Detta är Livettsaga förövrigt, bytt blogg samt namn, bara så du vet! 🙂

  Vänligen,
  InvestorChris

  1. Hej Livetssaga eller rättare sagt InvestorChris! 😉

   Japp, precis i samma banor tänker jag! Kul med nytt domännamn och ny blogg! Ser riktigt riktigt fräsch ut! Kommer bli riktigt bra avkastning både med läsare och investeringar nu! 🙂

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.