Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Vill du bli rik?

Bli rik, Extrainkomst, Frihet, Investera, Tankeställare, Tips

Vill du bli rik? Vill du kunna dra den där sista minuten resan utan att behöva tänka till en extra gång? Vill du kunna köpa saker du verkligen vill ha utan att ägna en extra titt på ditt bankkonto? Vill du kunna jobba när du vill, var du vill och på dina villkor? Även om det faktiskt är möjligt att bli rik genom att skära ner dina utgifter, spara, och investera i aktier, så tar det tid.

Ja, Einstein har sagt att ränta-på-ränta är världens åttonde underverk och jag håller med. Men ränta-på-ränta är baserad på tid och det är tiden som avgör hur stor effekt ränta-på-ränta har i slutändan.

Ponera att du tjänar 10 000 kr efter skatt och du har precis börjat spara. En sparkvot på 10 % tycker du är rimlig, så 1000 kr läggs undan så fort lönen kommer. Med dessa pengar köper du indexfonder och mer tid ägnar du inte utan du fokuserar på ditt liv och din vardag. Riktigt bra jobbat, du har gjort ett riktigt bra steg och “säkrat” din framtid. Du har helt enkelt ställt in ditt liv till att konsumera 90 % av din nettolön varje månad, för du vet att de flesta gånger blir du inte speciellt mer lycklig av att konsumera mer.

Låt oss kolla vad som faktiskt händer med den där tusenlappen. Du börjar sparar, från 0 och varje månad så fort lönen kommer lägger du undan 1000 kr av dessa och köper aktier. Med en årsavkastning på 10 % efter 10 år ger detta dig 210 374 kr, men hur mycket har du placerat i börsen? Nämligen 120 000 kr och efter 10 år har du fått en ökning på 75 % eller i faktiska pengar 90 374 kr. Kan du fortfarande köpa den där drömbilen? Kan du fortfarande köpa ditt drömhus? Är det fortfarande bekvämt att dra den där familjeresan till asien som förmodligen kommer kosta dig 100 000 kr? Förmodligen inte.

Låt oss istället säga att du är en spargud. Du tjänar 30 000 kr i brutto, vilket blir ungefär 22 000-23 000 kr i netto beroende på vilken kommun du tillhör och hur mycket du skattar. För enkelhetens skull har du en nettolön på 22 000 kr och du har en sparkvot på 50 %, vilket blir 11 000 kr till aktier varje månad. Med samma resonemang som ovan, dvs. 10 % årlig avkastning och 10 års investering har du totalt lagt in 1 320 000 kr och dina pengar är värda 2 314 114 kr med samma ökning på 75 %. Värdeökningen på 75 % efter 10 år med 10 års avkastning blir densamma oavsett hur mycket du sparar, det är årsavkastningen och tiden som spelar roll. I denna situation har du ett värde på över 2 miljoner efter 10 år, men glöm inte att du har sparat 10 år med en sparkvot på 50 %. Kan du fortfarande köpa det där drömhuset? I Kalmar kan du nog definitivt göra det, men en villa i Göteborg med hyfsat läge kommer kosta dig minst 4 miljoner. Att ha råd att resa med dessa pengar är nog inga problem, samma sak med bilköp. Du har förmodligen studieskuler också.

Vill du bli rik? Fokusera inte enbart på att skära ner dina utgifter, spara och investera dina pengar utan också på att TJÄNA MER PENGAR. Din värdefulla tid ska ägnas mer till att skapa flera inkomstkällor. Du ska bygga flera pengamaskiner, dvs. flera kronor, fler tusenlappar ska trilla in i ditt konto. Det finns oändligt många saker du kan göra för att tjäna mer pengar. Du kan:

  • Fråga chefen om du kan jobba extra
  • Fixa ett extrajobb
  • Köpa en produkt billigt och sälja dyrare
  • Köpa en produkt och lägga till ett värde i produkten och sälja
  • Lära dig marknadsföring och erbjuda dina tjänster till att få nystartade företag att synas
  • Lär dig bygga hemsidor och skapa ett värde för andra människor (t.ex. börja blogga)
  • Lär dig skapa appar som antingen är beroendeframkallande spel eller appar som faktiskt underlättar/skapa värde för appanvändaren
  • Skriv en bok/e-bok och sälj

Listan kan göras hur lång som helst. Öppna upp alla dina sinnen och se vad som faktiskt behövs i världen, va kreativ, alla är smarta på olika sätt. Att vara driven och hungrig efter att tjäna mer pengar, det tycker jag är definitionen till att bli rik. Din värdefulla tid om man delar upp det ska 90 % gå åt till att tjäna mer pengar och 10 % till att se var dina pengar hamnar och investeras. Jobba hårt när du är ung och faktiskt har energi, då går det fortare att bli fri, dvs. tillräckligt mycket pengar/utdelningar att faktiskt göra det du vill, när du vill och var du vill. Pengar köper inte lycka, men att kunna leva ett fritt liv på dina villkor är lycka.

 

3 thoughts on “Vill du bli rik?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.