Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Rikare genom att jobba direkt efter gymnasiet?

Bli rik, Funderingar, Inspiration, miljonär, Om mig, Spara

I dagens inlägg delar jag upp två olika människor. De som började jobba direkt efter gymnasiet och de som studerade på högskolan och började jobba när dem tog examen. Vilken kategori har störst tendens att bli rik? Vem når miljonen först innan 30?

Till att börja med måste jag göra några antaganden. Låt oss säga att person A som började jobba direkt efter gymnasiet får ett jobb inom telemarketing inom kundservice. Lönen ligger på 15 000 kr efter skatt och personen bor hemma. Person A lägger undan 10 000 kr och resten går till nöjen och “hyra” till föräldrarna. Åldern på Person A är 19 år och det är 11 år kvar till 30 års åldern. Enkel uträkning mha. miniräknare ger detta 1 320 000 kr (10 000 * 12 * 11). Person A blir definitivt miljonär innan 30 utan att pengarna behöver investeras. Målet är rimligt om föräldrarna är så snälla och låter sitt barn bo hemma tills han/hon fyller 30 år. Om föräldrarna bestämmer sig för att sparka ut sitt barn och tvingar honom/henne till att fixa eget vid 25 års åldern, då blir allt lite annorlunda. Men fortfarande inte omöjligt. Från 19 år till 25 år är det 720 000 kr (10 000 * 12 * 6). Till 25 års åldern har person A en egen lägenhet och kan endast spara 5 000 kr, dvs. 300 000 kr (5 000 * 12 * 5) sparande från 25 till 30 års åldern.

Nu kommer det som kommer svida lite. Person B som faktiskt är en reflektion av mitt liv. Jag började plugga direkt efter studenten för det var det som de flesta naturvetare gjorde. Flyttade till Linköping (3 timmar från Kalmar) och bodde i en studentlägenhet. Min huvudinkomst var från CSN som var 10 000 kr och min hyra låg på 2 700 kr, mobilräkningen på 100 kr, mat och diverse för 2 000 kr. Efter alla dessa utgifter hade jag 5 200 kr kvar av månaden. Tror du jag la undan 5 000 kr varje månad? Direkt svar på frågan: Nej.

När jag väl flyttade hemifrån var det mycket jag inte kunde. Jag lärde mig att tvätta mina egna kläder och jag hade inga recept i huvudet. Jag åt väldigt mycket halvfabrikat som Scans köttbullar Fexlis Pyttipanna. Dessutom åt jag väldigt mycket ute. I början var detta en lyx då jag inte var “tvungen” att äta mamma och pappas mat, utan kunde käka pizza eller big mac när jag ville, men nu uppskattar jag mammas mat mer än någonsin när jag är hemma i Kalmar.

Som student är det mycket som behöver köpas. Studentlitteratur, anteckningsblock och bra pennor. Jag skojar inte, studentlitteraturen är verkligen inte billig. Säg att du läser 5 kurser per termin, detta är 10 kurser per läsår och att varje bok till varje kurs kostar minst 300 kr. Detta är minst 3 000 kr! Ta detta gånger 6 år som faktiskt är så länge jag pluggade.

Det jag önskade som många andra småsparare önskade är att jag önskar att jag lärde mig värdet av att börja spara tidigt. Jag flyttade hemifrån i 2011 och hade flickvän under de flesta åren som student. Spenderade hejvilt under de flesta åren som student. År 2013 fick  jag ögonen öppna för Vägen till din första miljon: alla kan bygga en egen pengamaskin av Tobias Schildfat och jag öppnade mitt Avanza konto för första gången. Gjorde min första insättning och Köpte 74 st Ratos B aktier.

Ratos gick skit och ett år senare sålde jag allt. Med dessa pengar gick jag back och fick en känsla av att jag inte borde hålla på med aktier. Jag önskade att jag hellre köpte Investor på denna tiden då kanske min resa skulle vara lite längre, men som nybörjare och att det var sån “hype” med Ratos under den tiden, blev det bara att man hakade på. Istället blev min aktieresa kort och jag slösade mina saker på nöjen istället från 2014-2016. Jag hade några tusenlappar i sparande varje månad även om jag inte köpte aktier, men många klasskompisar uttryckte sig i stilen:

– Vad fan ska man spara för? Som högskole-/universitetsstudent måste man ju unna sig lite. Pengarna kommer du lätt få tillbaka när du väl tar examen och börja jobba med din “höga” lön.

Självklart blev man påverkad av detta och istället för att spara 500 eller 1000 kr varje månad, spenderade jag verkligen allt på nöjen. Nöjen som att äta ute till lunch och till kvällsmiddag, köpa saker jag inte behöver (kläder, spel), festa mycket, och mycket mycket mer.

Brexit som skedde sommaren 2016 hade jag inga pengar alls. Jag var hemma i Kalmar över sommaren och jobbade på Coop Konsum. Hade inte fått min första lön när börsnedgången kom. Bad och bönade pappa om att man är dum om man inte köpte aktier precis vid det ögonblicket. Jag ville låna 200 000 kr, men fick endast låna 100 000 kr av pappa. Detta är den stora anledningen till att jag fått i skrivande stund minst 30 % i avkastning i Investor och Industrivärden som ni kan se i min portfölj här.

Jag ska summera lite innan detta inlägg blir för långt. Jag tänkte sparar mer av min historia med olika tankar till framtida inlägg. Ett ryck som påverkat min ekonomi också är att när jag klarade mina tentor köpte jag en dator för 10 000 kr och sen när jag failade kommande tentor sålde jag den för billigt bara för att bli av med den så fort som möjligt. Detta köp och sälj med dator har upprepat sig kanske 2-3 gånger under min tid som student. Vi pratar om självdisciplin här.

Tillbaka till jämförelsen. Jag började plugga vid 19 års åldern och tog examen vid 25 års åldern. Skulle vi överdriva lite och jag lyckades spara 5 000 kr i månaden blir detta 360 000 kr vid 25 års åldern. Från 25 års åldern till 30 års åldern med den nya lönen skulle jag kunna spara 10 000 kr varje månad vilket blir 600 000 kr vid 30 års åldern. Summerar jag detta blir det 960 000 kr (360 000 + 600 000). Inte omöjligt, men skönare med lite marginal.

Person A har större tendens att bli miljonär innan 30 år ponerat att person B studerar i 6 år vilket är lite ovanligt. Skulle person B studera i 3 år istället som är lite vanligare skulle det inte omöjligt att sätta likhetstecken mellan A och B med 1 miljon vid 30 års åldern.

10 miljoner vid 40 års åldern då? Jag tror person B slår person A eftersom person B har en examen som medför större potential till större löneutveckling. Nu pratar vi om direkt sparande. Skulle båda avsätta deras sparande i tillgångar som medför ränta-på-ränta effekten skulle kanske person A ändå vinna.

Varför studerar man istället för att jobba? Tänker man endast i banorna för att bli rik är person A att föredra. Jag skulle fortfarande 9 av 10 gånger vara person B, dock med lite mer kunskaper i bakhuvudet. Det är sjukt mycket jag har lärt mig av att flytta hemifrån tidigt och att vara högskolestudent, att uppnå det där examensbeviset är bara en liten sak.

 

8 thoughts on “Rikare genom att jobba direkt efter gymnasiet?

 • Jag tycker att det här var ett riktigt intressant inlägg måste jag säga. Själv har mitt pluggande resulterat i mindre lön och 3 års studieskuld som snart är avbetald. Dock har jag i alla fall ett jobb som jag kan tänka mig ha livet ut, eller i alla fall tills dess att jag blir ekonomiskt fri.

  1. Hej Kronan,

   Tack för kommentaren. Att ha ett jobb du i alla fall kan tänka dig ha livet ut medför nog väldigt mycket frihet redan där. Allt inom IT/systemutveckling verkar inte vara fel!

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

 • Min utbildning gav mig ett jobb som jag gillar och har större karriärmöjligheter. Studieskulderna har väldigt låg ränta och påverkar inte så mycket av mitt sparande. Hade jag utbildat mig till ett yrke med lägre lön hade det gjort större skillnad men ja.

  Att bli ekonomiskt oberoende är ett maraton oavsett om man är person A/B då springer jag hellre i bekväma skor även om det tar längre tid än obekväma.

  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren,

   Precis som du säger. Ifall utbildningen gav dig ett jobb du verkligen gillar och medför stora karriärmöjligheter har du redan kommit långt. Jag tänker ifall vi inte hade det “så bra” i Sverige och kanske var tvungen att spara ihop och betala egna studieavgifter och när utbildningen sedan var slut gav ett jobb/karriärsmöjlighet man inte alls förväntade sig… då är det inte lika kul.

   Japp, ett oändligt långt maraton som aldrig tar slut.

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

 • Om vi tar mitt exempel efter examen istället så blir det verkligen annorlunda vid 30 års ålder. I ditt exempel så när du får lön efter examen istället får studiemedel så kan du spara 5000kr extra dvs inkomstökningen är också 5k(från 10k till 15k efter skatt, baserat på samma utgifter).

  När jag tog examen efter 5år (efter fem år antar jag utbildning motsvarande civilingenjör/ekonom) fick jag 30k i ingångslön, med dina utgifter (5k/mån) blir det ca 16k över efter skatt. Spara det i 5år så är det 16x12x5=960 tillsammans med sparandet under studietiden 5x12x6=360 summerar det till 1320k precis som person A som bor hemma. Sen går det snabbt att springa förbi till 40års ålder 🙂

  Men intressant inlägg

  1. Hej Micke,

   Intressant, jag trodde det var få personer (som B) som kunde springa ifatt person A även vid 30 års åldern. Tror det har mycket att göra vart och hur du får ditt första jobb efter examen. Själv fick jag ju jobb i Göteborg och levnadskostnaderna är sjukt mycket högre här jämfört med lilla Kalmar i form av boendeavgift m.m. Jag var tvungen att binda till mig ett bolån för att köpa en bostadsrätt (nästan omöjligt att få hyresrätt) vilken innebär amortering och ränta och mindre “sparande”. Vill också säga att jag har kompiskrets som har haft svårt att få jobb upp till 1-2 år efter examen som också landat på låga ingångslöner som 23-25 000 kr.

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

   1. Ja det har helt klart stor betydelse, jag fick jobb via examensarbetet på ett privat företag. Hade då redan en bostadsrätt på medelstor ort(lägenhetspriserna där var sjukt låga när jag började plugga ca 4300kr/kvm) och månadsavgift på ca 2000kr. Så jag har nog haft tur, tror du det är många som får såpass låg ingångslön efter en 5årig utbildning? (Såklart beroende på bransch)

    1. För min del inom maskintekniska branschen fick jag jobb utan några problem, men jag har haft vänner som pluggat ingenjör på mindre lärosäten som haft problem med både att få jobb och ingångslönen. Själv var min ingångslön nära din, vilket jag var väldigt nöjd till.

     Riktigt trevligt med en bostadsrätt på 4300 kr/kvm och månadsavgift på 2000 kr. Min bostadsrätt landade på nästan 50 000 kr/kvm med en månadsavgift på 3499 kr exclusive el, amortering och ränta.

     Vänliga hälsningar

     Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.