Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Du blir inte rik genom att spara pengar

Bli rik, Funderingar, Inspiration, Investera, Spara, Tips

Hur mycket jag än uppmanar folk hur viktigt det är att börja spara idag och inte vänta till imorgon. Kommer här ett svårt piller att svälja – du blir inte rik genom att spara pengar.

Idag har du en fixerad inkomstkälla från ditt huvudjobb, du lägger undan en viss andel varje månad för att i framtiden leva på denna summa. Jag skulle kalla dig för en sömngångare eller dagdrömmare, eftersom du tror att om du sparar en del nu kan du pensionera dig som en kung vid 40 eller 50 års åldern, men oj det var inte riktigt som du hade tänkt dig. Beräkningen stämde inte riktigt. För det första har du glömt att ta med inflationen i åtanke – dina pengar idag kommer inte vara värda lika mycket om 20 eller 40 år. För det andra är väldigt svårt att förutspå hur länge du kommer leva. Du kanske har sparat för att ta pension från 40 och dö runt 60-70 års åldern men du kanske blir 80-90 år gammal? Vad gör du då?

Visst det är viktigt att spara pengar och det är viktigt att ha pengar ifall oförutsedda händelser uppstår och dessutom ta vara på möjligheter som finns, t.ex. rea som köp 3 betala för 2, den där sista minuten resan till asien som är 50 % av priset vad det annars skulle kosta vid en vanlig säsong, eller sist men inte minst inköp av nya aktier vid börsnedgång. Ja, listan kan göras lång.

Hur löser man detta då? Genom att se till att hela tiden få dina värdefulla pengar att börja jobba av sig själv, dvs. börja investera. Varenda krona du tjäner som du inte behöver se till att göra något med dem – investera eller konsumera. Pengar är inte värt ett skit om de förr eller senare inte används. Köp indexfonder och köp utdelningshöjande utdelningsaktier, svårare än så är det egentligen inte. Så skär ner dina utgifter, öka din inkomst, men se till att investera.

Pengar är inte lika med lycka men att leva ett fritt liv på dina egna villkor är. Jag har blivit mycket inspirerad av en bloggare jag nyligen upptäckt, bloggen heter myfreeat33. Han är ursprungligen amerikan och har byggt upp en monsterportfölj av amerikanska utdelninsgaktier och genom att flytta till Thailand när han var 33 år blev han genast “miljonär” och ekonomisk oberoende/fri. Han säger att hans bästa investering var att köpa en flygbiljett till Thailand vilket gav honom 13 000 % i avkastning direkt eller 700 000 dollar. I Thailand får han nämligen 3 gånger så mycket för samma mängd pengar jämfört med USA. 13 000 % i avkastning är givetvis på eget kapital, alltså flygbiljetten han köpte.

Ekonomisk oberoende/fri när du fyller 33 år? Alla dagar i veckan.

 

4 thoughts on “Du blir inte rik genom att spara pengar

 • Man bör ha en mindre buffert för att slippa behöva ta kapital ur sin pengamaskin. Men när man väl skapat sin buffert bör allt sparande går där för att bli ekonomiskt fri. Tyvärr är det ofta så att folk som sparar låter pengarna ligga i sparkonton.

  Mvh

  1. Exakt. Det är viktigt att ha en buffert, men när man väl bygger upp sin buffert tror jag att det kan vara svårt att “avgöra” hur stor buffert som är tillräcklig och då skjuts buffertkontot (sparkontot) upp otroligt och sen ligger det bara där.

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

 • Hej!
  tack för en specielt inlägg. Världen krymper och när du publiserer ett sånt innlägg, får en verkligen att reflektera.
  Gillar din blogg då du skriver för “mannen på gatan”. även om jag jag hållt på nu sedan 20 års åldern, så slutar jag aldrig att gilla inlägg du lagar. bra fortsätt med det. grafer och annat i all ära men också såna saker.
  god helg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.