Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Att våga misslyckas är en del av livets resa

Att våga misslyckas, Funderingar, Tips

Att våga misslyckas är en del av livets resa. Hur intressant skulle livet vara om ingenting gick fel? Tänk om inga hinder uppstår på din långa resa mot dina mål? Skulle vi uppskatta det vi kämpat för och skulle vi uppskatta allt runt omkring oss? Kanske inte…

Att kunna se och uppleva något på egen hand går inte ens att jämföra ifall en annan person som upplevt det ska återberätta det för dig. Jag har t.ex. aldrig upplevt en börskrasch och kan nog inte föreställa mig exakt hur det skulle kännas psykiskt när aktiernas värde helt plötsligt rasar och att i denna situation är det många som försöker sälja men ingen vill köpa. Det enda jag vet och fått lära mig att inte gripas av panik och att detta är guldläge för att köpa mer, men är det så lätt? Hur mycket buffert bör man ha? Tänk om du inte har en buffert redo? Tänk ifall du köper mer och det rasar mer? Det går inte direkt att förutspå något och viktigast är nog att inte gripas för mycket av panik.

Att dessutom våga erkänna sina misstag är också mycket viktigt. Att våga stå på sig att säga “Det var mitt fel, jag ber om ursäkt”. Personer som har svårt att medge deras fel kommer inte lära sig av sina misstag och därmed ha svårt att lyckas och ta till sig nya saker. Det värsta som kan hända är att skylla ifrån sig. Det bästa i den situationen då Facebook blev anklagad för att privatanvändare fått intrång i privetlivet pga. Facebook var att be om ursäkt. Mark Zuckerberg tog åt sig allt och stod på sina fötter och bad om ursäkt, trots att det kanske fanns en bättre lösning, men tiden räckte inte till. Vad för förtroende skulle användarna få om Facebooks VD istället skulle skylla ifrån sig?

Något man lär sig med åren är att ju äldre du blir desto mer inser du hur mycket du inte kan och har upplevt. Det är viktigt att våga ta dem där små stegen som krävs med lite extra mod. Att våga ställa den där “pinsamma/dumma” frågan till läraren trots att kanske halva klassrummet fnissar åt dig. Att våga ifrågasätta den där chefen på jobbet. Hellre att man vågar ta det här steget än att man undviker det och sitter och ångrar i efterhand varför man aldrig gjorde det är mycket viktigt.

Våga ta ett steg utanför din comfort zone. Våga skapa konflikter/problem som du sedan löser. Vad är det värsta som kan hända?

 

1 thought on “Att våga misslyckas är en del av livets resa

  • Jag tänker på hur stoikerna ser på det. Sätter man sina problem, misslyckanden och obehag i kontrast till ens egen obetydlighet känns det inte problemen och misslyckanden så farligt. Välkomnar man allt som hamnar i ens väg, kärlek, glädje, sorg, problem – ja allt. Då kan man hantera motgångar bättre och uppskatta livets goda bättre.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.