Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Rik vs fattig

Bli rik, Fattig, Rik, Tips

Tänker du som en fattig kommer du alltid att vara fattig. Det enda sättet till rikedom är att i första steget tänka om och tänka rätt – våga ändra ditt tankesätt och din inställning!

En rik person prioriterar och tänker i stora termer medan en fattig person prioriterar fel och tänker i små termer. Ett klassiskt exempel är de som samlar pantbukar eller gör onlineundersökningar och ska spara minsta lila krona på varenda sak, men missar den stora poängen hur mycket tid du faktiskt offrar till detta. Du ska absolut skära ner dina utgifter men prioritera de stora kostnaderna och ägna din värdefulla tid till något annat. En rik person jämför potentiell avkastning till den förbrukad tid det faktiskt tar och väljer det som är bäst.

En rik person fokuserar på möjligheter medan en fattig person fokuserar på ursäkter. Det som ständigt kommer ur den fattiga personens käft är:

– Det är för svårt, det är inte värt tiden…

– Jag ska börja spara i aktier, men inte just nu…

– Jag är för gammal och min tid är förbi…

– Jag lovar att göra det när jag får tid… jag ska bara…

En rik person beundrar andra rika och framgångsrika personer medan en fattig person tar illa upp av rika och framgångsrika människor. Den fattiga personen klarar helt enkelt inte av att se andra personer lyckas, de tar illa upp och säger alla möjliga saker som att “de hade tur” och “jag skulle också vara i den sitsen om…” En rik person skulle använda detta till ett ytterligare driv och inte komma med något negativt utan säga mer i stilen “Jag är glad för hans skull, men jag måste kämpa hårdare, läsa mer böcker och lära mig ännu effektivare sätt att tjäna pengar, spara pengar och leva livet till dess fullo”.

En rik person har inget emot att prata om pengar medan en fattig person avskyr att prata om pengar och tycker det är jobbigt.

En rik person väljer att ta betalt för värde medan en fattig person väljer att ta betalt per förbrukad timme. En rik person offrar mycket tid till låg eller ingen ersättning men vet i det långa loppet att det kommer löna sig på lång sikt. Ett konkret exempel är att plugga vidare i högskola/universitet. Du offrar flera år med minimal inkomst + lån (CSN) för att i slutändan ha lärt dig jättemycket kunskap. Stora företag kommer ge dig ordentlig kompensering för detta värde du lyckats skapa. Ett annat exempel är startups, kolla spotify och onlinepizza. Tror du de hade stora intäkter i början?

En rik person tar hand om sin förmögenhet väl medan en fattig person knappt bryr sig eller bryr sig inget alls.

En rik persons pengar arbetar för honom/henne medan det är tvärtom för en fattig person – han/hon jobbar för pengar.

En rik person ägnar kontinuerligt sin tid till att lära sig nya saker medan den fattiga personen tror han/hon redan vet allt.

Inspirationen av dagens inlägg är hämtat ur boken Secrets of the Millionaire Mind: Mastering the Inner Game of Wealth av T. Harv Eker. Se gärna fler av mina boktips här.

Min personliga favorit är meningen med den fattiga personen som fokuserar på ursäkter. Det är nog den som jag stör mig på mest och förmodligen den som blockerar vägen till rikedom men också allt annat mest. Vilken tycker ni?

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Rik vs fattig

 • Mycket motiverande inlägg! Gäller att se möjligheterna, just nu ger mig mina utdelningar mig över 400 sek i månaden, för 1 år sedan var det 0 i månaden. På några år kommer detta göra enorma skillnader.

  Jag ska kika på boken som du hänvisar till. Har du läst “think and grow rich” av Napoleon Hill?

  Mvh

  1. Tack för feedbacken. Det är riktigt fint med 400 kr i utdelningar varje månaden, fortsätt så! Nej jag har faktiskt inte läst den, men jag har nog läst delar av boken omedvetet. Ska ta och kika på den, tack för tipset!

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.