Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Poor Dad

Funderingar, Inspiration, Robert T. Kiyosaki

Min far kategoriseras som Poor Dad – dvs. en pappa som inte kan mycket om pengar. Han har tankesättet att du ska jobba hårt för dina pengar, att få pengarna att jobba för dig finns inte på kartan. Pappa berättar till mig även idag att det inte finns några genvägar till att bli rik. Du blir rik av att plugga hårt och därefter jobba hårt. Han har aldrig ägt en aktie i hela sitt liv, trots att han periodvis får tanken att börja. Senaste gången kom han till mig och sa att han börjar bli gammal och hört/läst om att man kunde tjäna lite pengar på aktier och på så vis få lite mer i pensionspengar. Och jag hjälpte honom direkt med en plan att han ska öppna en ISK och köra på stabila utdelningsaktier, men sen ångra han sig.

Min pappa är uppvuxen i Malaysia och hade fem bröder och fem systrar i tidig ålder. Hans pappa som självklart är min farfar hade minst tre jobb, ett av jobben jag minns var att han sålde grönsaker och frukt på gatan. Farfar hade alltså aldrig tid att ta hand om sina barn utan det var farmors heltidsjobb. Jag tyckte att min pappa var sträng när jag var liten, men min pappa sa att farfar var tio gånger värre. Pappa och hans syskon fick aldrig hålla på med någon sportsaktivitet. En gång blev han slagen och utskälld av farfar när han blev påkommen av att han hade spelat pingis efter skolan. Reglerna var simpla – plugga hårt och sträva efter att bli läkare. Allt annat kom inte på tanken.

Min farfar dog i tidig ålder (hjärtattack), runt 50 års åldern och jag fick aldrig chansen att träffa honom. Nu har min pappa passerat åldern då min farfar dog och sitter på samma tankesätt som min farfar lärde honom – jobba hårt för pengar. Farfar kategoriseras som Poor Dad och samma sak för min pappa. Detta pågår i generationer om ingen stannar upp och ifrågasätter – att våga ta lite risker och t.ex. köpa en aktie.

När jag pratar om Rich Dad och Poor Dad menar jag inte att den ena pappan är miljardär och den andra knappt har råd med nya strumpor, utan tankesättet. Det fattiga tankesättet får aldrig pengarna att jobba och ger allvarliga skador över tid. Vi pratar om kombinationen mellan inflation, dvs. dina pengar förlorar sitt värde över tid och att inte tillämpa ränta-på-ränta på något sätt.

Jag älskar min pappa, det är bara tanken som slår mig att han snart fyller 54 år och fortfarande måste jobba lika hårt i restaurangmiljö. Om någon kunde lära honom lite grundläggande saker inom ekonomi och vad ränta-på-ränta är i tidig ålder skulle det helt enkelt sett annorlunda ut. Eftersom mina föräldrar aldrig riktigt vågat ge sig in i aktier och fonder (speciellt min pappa) har de sagt till banken sen jag föddes att placera mitt barnbidrag på bra fonder dem rekommenderar, självklart har det blivit deras egna fonder som de tjänar mest på, det blev: Swedbank Robur Kapitalinvest och Swedbank Robur Allemansfond Komplett, bägge med en förvaltningsavgift på 1,25 %.

Hur kategoriserar ni era föräldrar? Rich eller Poor?

En som sammanfattar Robert T. Kiyosaki lärdomar väldigt bra är ett videoklipp från denna killen.

3 thoughts on “Poor Dad

  1. Hej Utdelningsstudenten,

   Det får du tacka honom för! Kunskap är mycket viktigare än pengar. Om jag hade en rich dad kanske jag hade börjat 5 eller 10 år tidigare med mitt aktiesparande… Undra om din farfar var rich dad också?

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

 • Nja farfar vet jag inte, han kom från Tyskalnd med knappt några pengar efter kriget. Han dog dock långt innan jag föddes så jag vet inte hur han hanterade ekonomin, däremot vet jag att farmor är urusel.

  Mvh,
  Utdelningsstudenten

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.