Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

En fiskare på en öde ö

Berättelse, Inspiration, Tips

Berättelsen handlar om en fiskare och utspelar sig i en tid långt från vår moderna tid där elektronik inte finns. Fiskaren som är strandad på en öde ö är i en mycket jobbig situation. På ön har det mesta av bären och frukterna tagit slut och han har gått två dagar utan mat i magen. Plötsligt minns han att hans fader lärde honom fånga fisk med händerna när han var liten. Han begav sig till havet och ägnade hela dagen till att försöka fånga fisk, vilket resulterade till en styck fisk efter en varm och jobbig dag. Det kändes ändå bra, en fisk i magen är ju bättre än ingen alls!

Dagar blev veckor och veckor blev månader. En dag tröttnade han helt enkelt på att fånga fisk och ägnade hela dagen till att tillverka ett redskap. Han gick runt hela ön i jakt efter den mest robusta pinnen och den vassaste stenen. På något märkligt och kreativt sätt kunde han få den vassa stenen fäst i pinnen. Denna “uppfinning” kallar vi i vår moderna tid för spjut. Hela dagen gick åt att bygga detta redskap. – Var det värt det? Var hans sista tankar innan han föll i sömn ett stenkast från havet liggandes på stranden, tom i magen han en gång kände.

Ännu en ny dag var här. Fiskaren vaknade mycket exalterad till sin nya uppfinning i sin hand springandes mot vattnet. Timmarna gick och vid slutet av dagen hade han en fisk i vardera hand, alltså totalt två fiskar! Hur gick detta till? Med hjälp av sitt nya spjut som var som en förlängning av hans arm kunde han skapa bättre förutsättningar – konsumerade mindre egen energi och allt blev effektivare!

När resultatet äntligen blev två fiskar för en dag istället för en fisk skapade detta ytterligare en möjlighet för honom. Istället för att fiska varje dag kunde han istället fiska varannan dag! På den dag han var ledig kunde han ägna tiden till att antingen vila eller komma på nya idéer. Han byggde exempelvis en båt på sina lediga dagar och med hjälp av båten kunde han utforska andra öar, eller fånga större fiskar eftersom han kom längre ut på havet.

Så vad har vi lärt oss? Ur historien kan vi alltså dra lite lärdomar och spegla detta mot våra liv i dagens samhälle. Är du inte nöjd med det du har idag kommer du aldrig vara nöjd i framtiden, om du inte gör något åt saken. Ibland kan det vara nyttigt att stanna upp och tänka om din lösning är den bästa till varje problem, eller om det finns något bättre. Att jobba sig rik eller jobba hela livet vill ingen, istället hitta sätt som underlättar ditt jobb eller skapar möjligheter så att du inte behöver jobba lika mycket – se till att skapa passiva inkomster.

Ni har säkert hört ordsspråket:

– Ge en man en fisk och han blir mätt för dagen. Lär honom att fiska och han blir mätt för resten av livet.

Den sista meningen går att utvidga, på väldigt många olika sätt. På hur många olika sätt kan jag lära mig att fiska? Vilket sätt är det bästa? Det är bara du som vet med dina pengar och din tid vad som är bäst för dig.

 

 

2 thoughts on “En fiskare på en öde ö

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.