Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Att ljuga för sig själv: Jag bryr mig inte om pengar

Spara, Tips

Detta citat är nog en av de största lögnerna inom privatekonomi. Jag både läser och hör detta väldigt ofta. De människor som säger detta har förmodligen ingen koll på sin privatekonomi och sparar nästan ingenting. Du säger att du inte bryr dig om pengar, låt oss testa detta med ett par frågor.

  1. Oavsett om du älskar eller hatar ditt jobb idag, skulle du kunna jobba lika mycket för hälften av lönen du får ut varje månad?
  2. Skulle du kunna jobba gratis?
  3. Skulle det kännas bättre om chefen gav dig en rejäl löneökning på 10 000 kr från ingenstans?

När du känner att du bryr dig mer om pengar. Här kommer snabba tips för att få ordning på din privatekonomi. Det kommer kännas mycket bättre, tro mig.

  1. Betala alltid dig själv först, dvs. spara undan en hundralapp eller mer till ett sparkonto. Ha inte som ursäkt att du behöver alla pengar för det behöver du inte. Är du en lämplig kandidat till lyxfällan och har skulder som överstiger din inkomst – sök hjälp
  2. Betala av alla fasta kostnader så som din hyra.
  3. Sälj saker du inte behöver i lägenheten/huset, om du är osäker på om du behöver det eller inte. Har du på senaste halvåret inte använt klädesplagget eller iPaden? Om svaret på frågan ja, sälj den. Less is more and to be productive you have to start cleaning up your mess. Det blir lättare att städa, mindre att tänka på och mer pengar till dig.
  4. Har du lån så börja med att avbetala de lån som är störst i belopp och ränta.
  5. Skaffa en extra inkomstkälla. Detta inte enbart för att få mer pengar, men skapar dessutom marginal till att spara mer och unna dig mer.

Var ansvarig för dina pengar, eftersom du offrar tid för att tjäna pengar. Spara, investera och spendera dem väl. Det är kul att börja spara och blir ännu roligare med tiden när du ser att det också växer i värde. Och du kommer må mycket bättre mentalt samt vara mer förberedd för oförutsedda händelser.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.