Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Varför ditt hus eller bostadsrätt inte är en tillgång…

assets, Funderingar, liabilities, Robert T. Kiyosaki, Tips

Om jag skulle ställa frågan till dig: Vilken är din största investering?

Skulle de flesta svarat: Mitt hus eller bostadsrätt är min största investering!

Anledningen till varför det inte kan vara en investering är för att en investering över tid måste ge avkastning. Det måste helt enkelt stoppa nya pengar i din ficka. Vi återgår till Robert Kiyosakis lektion.

Asset är helt enkelt en passiv inkomst, något som skapar avkastning över tid där du inte behöver lägga någon tid på att sysselsätta. Konkreta exempel på assets är t.ex. aktier, fonder och hyra ut fastigheter.

Liability är något som regelbundet plockar pengar från din ficka över tid och är t.ex. bolån och alla underhållningsavgifter till att äga en bil.

Ditt hus eller din bostadsrätt kommer aldrig generera pengar till din ficka så länge du bor i den. Det du istället kommer vara skyldig till är att betala avgifter så som boendeavgifter, amortering och ränta, dvs. liabilities. Den enda gången du kommer få avkastning är då du säljer den, men då har du ingenstans att bo.

Poängterar ytterligare, ditt hus eller din bostadsrätt är ingen tillgång eller investering, för att det ska övergå från liability till asset måste du hyra ut den. Annars är det en liability där bankerna tjänar storkovan på. Och när du inte har förmågan att amortera eller betala av ränta, då säljs boendet och bankerna är först ut att få sin del av kakan pga. pantbrevet.

Igår hade jag en intressant konversation med en vän där vi pratade om två olika scenarion. Att äga ett hus eller en bostadsrätt värt 1 miljoner obelånad eller att ha 1 miljoner i portföljvärde i din ISK. Det första känns inget speciellt, medan det andra skulle kännas mäktigt. Det är riktigt intressant då det tekniskt sett är lika mycket. Jag relaterar till min bostadsrätt som jag äger idag och skulle jag sälja bostadsrätten idag skulle ett par hundratusen trilla in på kontot. Fast tanken att min ISK portfölj snart närmar sig 100 000 kr känns mer magiskt. Har du en miljon på börsen, då känner du dig som en kung!

Visst känner ni likadant?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.