Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Tips till nytt inköp i portföljen

Inköp, Investera, Kassa, Portfölj, Tips

Ett tips när du ska köpa en ny specifik aktie i portföljen är att börja köpa ett fåtal till att börja med. Detta för att skapa lite marginal och ha lite extra ”kassa” att tanka med när kursen går ned – för det kommer den förmodligen göra.

Jag har många gånger gjort misstaget att jag har gjort ett köp för hela månadsbudgeten och dagen senare rasar kursen och jag har ingen kassalikviditet att tanka med. Vilket gör att jag inte kan passa på när det är ”billigt” och det kan dröja ett tag tills kursen har återhämtat sig till inköpskursen eller ändrat till gröna siffror.

Ponera att en Volvo B aktie idag kostar 100 kr/st. Jag har aldrig ägt Volvo innan, så jag börja med att köpa 1-5 st. Efter en dag eller en vecka dippar kursen lite ner till 96 kr/st och jag köper 10 st ytterligare. Detta skapar en känsla i ditt huvud vad du som köpare anser är en ”billig”, en ”ok” och en ”dyr” kurs.

Citatet Cash is King har du förmodligen hört innan och det innebär att det alltid är bra att ha extra kassa i kontot. De rika utnyttjar detta hela tiden medan de fattiga inte har något val. Ett enkelt exempel kan vara i din närmaste livsmedelsaffär, t.ex. Maxi en vecka har erbjudandet köp 2 betala för 1 och det är en vara som håller länge och inte går ut på ett tag. Den som har kassa kan köpa och bygga lager medan den fattiga får köpa det hen har råd med för veckan.

Investerar du långtsiktigt i börsen spelar detta mindre roll, men det kan vara trevligt att gå in i en lägre kurs.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.