Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Spara tusenlappar

Spara, Sparkvot, Tips, Utgifter

Har du det svårt att få pengarna att räcka till till nästa löning? Själv hade jag superhöga utgifter redan vid slutet av förra året i samband med att jag blev nyanställd. Lönen ökade och man spenderade per automatik mer. Direkt vid varje löning avsatte jag tusenlappar till min ISK och buffertkonto, men slutet av nästa månad blev det ändå att jag fick “överföra” tillbaka för att överleva till nästa löning. Vart gick alla pengarna?

Det jag gjorde var inget avancerat, men jag tycker starkt att alla bör göra det minst en gång. Mitt supertips går ut på att du loggar in på ditt bankkonto och skriver ut de senaste månadernas transaktioner och ägnar upp till en halvtimme med överstrykningspennor och kategoriserar alla utgifter i t.ex. följande:

 • Äta ute
 • Kläder
 • Nöje

I min sits blev kategorin Äta ute den allra största boven. Det blev verkligen summor mellan 2000 – 3000 kr varje månad på att bara äta ute. En lunch kan variera mellan 80 – 100 kr och är ju inte så farligt om du endast äter en gång eller några enstaka gånger, men många små utgifter blir stora utgifter i längden. En månad blir det 2000 – 3000 kr, på ett halvår blir det 12 000 – 18 000 kr och på ett år 24 000 – 36 000 kr.

Gör en utgiftskoll redan idag! Se vad du lägger dina pengar på, det är nyttigt för dig själv och dina pengar. Nedan presenterar jag en liten guide hur man gör. Notera att jag använder Swedbank, så det kan skilja lite från bank till bank.

Steg-för-steg

 1. Logga in på Swedbank med bankdosa eller bankid
 2. Menyn till vänster finns en flik Tidigare version av internetbanken (behövs för att se fler perioder än 1 månad)
 3. Rutan Du länkas vidare kommer upp. Tryck på Till den tidigare versionen
 4. Välj Privatkonto eller det konto du använder mest för utgifter.
 5. Till höger rutan Sök transaktioner på kontot. Välj bokföringsdatum från t.ex. 3 månader bakåt (eller önskat datum) till dagens datum. Behåll transaktionstyp: alla. Tryck därefter på sök.
 6. Under alla transaktioner. Tryck på Visa alla
 7. Skriv ut! Jag rekommenderar dubbelsiddig utskrift.
 8. Häfta ihop
 9. Ägna gärna upp till 30 minuter med olika överstrykningspennor och kategorisera lite hur du vill. T.ex. äta ute, alkoholkonsumption m.m.

Kommentar: Det går också bra att exportera alla transaktioner till Excel vid steg 5 om ni känner för det, men jag tycker det blir mer autentiskt och ett bättre kvitto på det hela genom att skriva ut det. Det är dessutom en bra läxa att själv leta upp sina utgifter.

Gör det idag. Bemästra din personliga utgiftskoll redan nu!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.