Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Mer tjat om assets och liabilities

assets, liabilities

I detta inlägg återupprepar jag Robert T. Kiyosakis vishet – Vad är assets? Vad är liabilities? Vad skiljer tankesättet mellan en fattig, en medelklassig och en rik?

Assets är något som över tid genererar pengar till dig, dvs. aktier, hyra ut fastigheter eller driva egen verksamhet.

Liabilities är något som över tid tar pengar från dig, dvs. bolån och alla utgifter till att äga en bil.

De fattiga har ingen kontroll över sin cash flow. Personen får lön in på kontot varje månad, men har höga fasta utgifter som äter upp inkomsten direkt. T.ex. dyr hyresavgift, dyr billån och dyr försäkring som hen inte har användning av och lägger mycket pengar på att t.ex. ha den senaste mobiltelefonen eller ha dyra kläder. Ser antingen fattig ut eller låtsas vara rik genom att ha dyra saker. Går back eller har nästan inget på kontot varje månad.

De medelklassiga har någorlunda kontroll över sin cash flow. Hon får in lön på kontot varje månad, men har höga utgifter och köper assets som hon tror är assets, vilket äter upp hennes inkomst ännu mer. Det kan vara höga avgifter som bolån och avgifter till att äga och ha en bil. Går inte back varje månad och lyckas ändå spara ett par kronor, men får inte pengarna att arbeta, dvs. köper inte riktiga assets.

De rika köper assets som de vet är assets och har fullständig kontroll över sin cashflow. Förstår ränta-på-ränta och har inte bråttom med att bli rik. Lägger inte pengar på något han inte behöver och vet att tid är din mest värdefullaste tillgång, fokuserar på att lära sig nya saker hela tiden. Går plus varje månad eftersom han köper och äger assets, som t.ex. aktier, vilket innebär att nya pengar går in i hans ficka kontinuerligt som han därefter köper nya aktier för.

 

Vilken kategori tillhör du idag? Och vilken kategori vill du tillhöra i framtiden? Alla har råd att köpa assets, det gäller bara att styra sitt cashflow, dvs. sänka sina utgifter. Det räcker med en femhundring, eller i värsta fall en hundralapp varje månad. Vänta inte till imorgon, börja idag!

 

3 thoughts on “Mer tjat om assets och liabilities

 • Hejsan!
  Hittade just hit, trevligt med en ny bloggare.
  Kiyosaki´s bok “rich dad, poor dad” var en viktig del i min förändring.
  Jag siktar tveklöst på kategorin “rich” även om jag har en bit kvar. Är dock skuldfri och jobbar dagligen på mina assets så det går åt rätt håll.

  Mvh / K

  1. Hej,

   Välkommen till min blogg! Riktigt kul att du hittat hit. Ja absolut, Kiyosakis bok är fortfarande en av de viktigaste böckerna för mig även idag. Tack och lycka till. Jag antar att din blogg också är ny? Ska kika din blog! 🙂

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.