Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Inköp Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Fonder, Inköp, Portfölj, Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Dagens inköp blev 100 kr i en av Sveriges bästa fonder, nämligen Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag har inte riktigt haft en fond i portföljen sedan 2013, då hade jag Avanza Zero. Spiltan kommer ligga bredvid mina aktier i samma ISK.

På lång sikt ger bra fonder statistiskt sett bättre avkastning än aktier, men det är väldigt tråkigt att endast köpa fonder. Spiltan Aktiefond Investmentbolag äger en hel del svenska investmentbolag, bl.a. Investor, Industrivärden och Latour som jag äger enskilt i aktier idag, men också Ratos som jag ägde för ett par år sedan. Anledningen till att jag köpte Spiltan Aktiefond Investmentbolag idag och att den ligger bredvid mina aktier är för att jag lätt kan jämföra ifall jag får bättre avkastning med mina specifikt utvalda investmentbolag än Spiltans portfölj av många investmentbolag.

Jag skulle råda alla experter som nybörjare att ha fonder i sin portfölj, eftersom det utgör en riktigt bra bas. Tanken framöver kommer jag förmodligen göra månadsköp med enstaka hundralappar i de fonder jag rekommenderade i mitt tidigare inlägg: Hur skapar jag ett barnsparande?

 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Det återstår att se de kommande åren ifall mina tre investmentbolag kommer få bättre avkastning än Spiltan Aktiefond Investmentbolag med följande fondförvaltningsavgifter i kalkylen, förmodligen inte, eftersom den historiska utvecklingen (3 år) för Spiltan Aktiefond Investmentbolag har varit 28,26 %, Investor 16,92 %, Industrivärden 16,73 % och Latour 53,29 %. Dock ger en historisk utveckling ingen garanti för framtida utvecklingar, men jag tvivlar på att jag slår Spiltan ändå.

Vad och hur mycket fonder har ni i eran portfölj? Har era specifikt utvalda investmentbolag slagit Spiltan Aktiefond Investmentbolag?

 

 

2 thoughts on “Inköp Spiltan Aktiefond Investmentbolag

 • Hej!
  Intressant inlägg tycker jag.
  Jag har faktiskt bara indexfonder i min portfölj, och en av favoriterna är just spiltans investmentsfond. den har gått dårligt under våren men då är det ju bara snitta ned sig tänkar ja.
  Mitt jobb slukar all tid som jag har, och därför h¨nger jag inte med å kunan läsa upp mig på aktier.
  Dagen D, när jag tar farväl från arbetslivet så är målet mitt att kunna vara kunnig på research av bolag, att jag helt övergår från fonder till aktier.
  Grunden till beslutet blir då, mera tid å följa med, möjligens bättre avkastning, och mera tid.

  Tack för en sjyst blogg.

  1. Hej Robban,

   Tack för en trevlig kommentar. Det är absolut inget fel att endast ha fonder i sin portfölj, för avkastningens skull har det ju visat sig vara statistiskt sett bättre på längre sikt. Det roliga med aktier är att du indirekt blir insatt i vad för typ av bolag det finns i världen och vad de grundar sina intäkter på. Själv har jag lärt mig mycket om aktier genom att läsa Sveriges topp 100 ekonomibloggare, skulle rekommendera detsamma! Hoppas jobbet lugnar ner sig snart så du har mer tid för annat! 🙂

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.