Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Hur skapar jag ett barnsparande?

Barnspara, Spara, Tips

På senaste tiden har jag fått förfrågan av min flickväns kusin att hjälpa henne med att barnspara. Hon vill helt enkelt månadsspara barnbidraget i aktier/fonder över lång tid till sina barn. Det innebär en sparhorisont på minst 10 år.

Jag ger samma råd till er, dvs. öppna ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring där du placerar dina fonder- och aktieköp. De bägge kontona är schablonbeskattade, vilket innebär att en årlig skatt räknas ut utifrån statslåneräntan, men du slipper betala 30 % skatt på vinsten när det är dags att sälja dina fonder/aktier. Du slipper dessutom att själv deklarera dina affärer utan det görs automatiskt.

Med ett ISK har du rösträtt på dina aktier vid bolagsstämmor men med KF har du inte det. Det finns också en skillnad vad som händer med pengarna om du dör. I ett ISK tillfaller dödsbo, dvs. kvarlåtenskapen går till de som har arvsrätt och i ett KF får du själv välja en specifik person som ska ta över dina pengar, alltså en egen förmånstagare.

Du måste också välja ifall du vill spara i ditt eget namn eller i barnens namn. Om du sparar i ditt eget namn är pengarna dina och du disponerar själv över sparandet. Du bestämmer helt enkelt vilken ålder barnet ska få pengarna. Det kan vara bra att komplettera med ett testamente, ifall du dör att pengarna verkligen går till detta barn, annars kan pengarna gå till make/maka eller något annat barn.

Om du skapar i kapitalförsäkring i barnets namn kan du bestämma vid vilken ålder barnet ska få pengarna och med investeringssparkonto i barnets namn är det per automatik till 18 års åldern.

Vid köp av aktier/fonder kan du göra det via din egna bank, men jag har märkt att vissa banker, t.ex. SEB, Nordea och Swedbank har förbjudit många bra fonder som jag kommer rekommendera här nedan. Anledningen är att de är för billiga.

Det är mer fördelaktigt att göra all aktie- och fondhandel via en annan nätmäklare, de två stora är Avanza och Nordnet. Personligen föredrar jag Avanza, och rekommenderar dem då jag själv använder Avanza idag.

När du har valt en nätmäklare  och du har bestämt dig ifall du vill spara i ISK eller KF och antingen i ditt namn eller i barnets namn kommer nästa steg. Vad ska jag köpa?

Jag rekommenderar fonder, eftersom de förvaltas automatiskt. Nedan presenterar jag fonder jag starkt rekommenderar i barnportföljen, men också ifall du som vuxen vill spara och har en sparhorisont på minst 5 år.

 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Indexnära fonderna är fonder som köper bolag som speglar ett visst marknadsindex. Över tid har det visat sig att det är väldigt få personer som har presterat bättre än index.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en av Sveriges bästa fonder punkt. Fonden investerar i Svenska investmentbolag, där investmentbolag kort är bolag som investerar i andra bolag.

Det finns dem som förespråkar att Avanza Zero är bra eftersom den inte tar något i förvaltningsavgift, problemet är att Avanza Zero följer ett ganska smalt index, nämligen endast Sveriges 30 största bolag. Genom att köpa någon av de tre ovanstående får du en mycket bättre riskspridning.

Steg-för-steg

 1. Öppna ett Avanza konto
 2. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) ifall du vill spara i ditt eget namn annars en Kapitalförsäkring (KF) i barnets namn
 3. Koppla ett insättnings- och uttagskonto
 4. Skapa ett månadssparande (Mina sidor -> Månadssparande) och Välj själv fonder att spara i
 5. Välj ett belopp, t.ex. barnbidraget som ligger på 1250, eller ett lägre/högre belopp det väljer du själv.
 6. Sök upp fonderna jag rekommenderade ovan. Lägg en fördelning, jag föreslår: 50 % Länsförsäkringar Global Indexnära, 25 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära och 25 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 7.  Välj vilket konto, antingen ISK eller KF
 8. Välj vilket konto pengarna ska dras ifrån, t.ex. där barnbidraget trillar in
 9. Välj vilket datum pengarna ska dras, t.ex. en dag efter barnbidraget kommer
 10. Markera rutan: Jag har läst och tagit del av villkor för Autogiro
 11. Slutför sparandet genom att trycka på Börja spara

Gratulerar! Du har nu skapat ett månadssparande till ditt/dina barn. Ett klokt beslut, själv önskade jag att mina föräldrar hade samma kunskap och kunde gjort likadant för mig. Nu behöver du inte göra något, utan låt tiden göra så dem växer.

 

 

 

2 thoughts on “Hur skapar jag ett barnsparande?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.