Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Extrainkomster

Extrainkomst, Inkomst, Tips, Utgifter

Ibland känns det lite som att man tappar tålamodet och känner att portföljen växer lite långsamt, helt enkelt att man har bråttom att bli rik. Det finns två kategorier du kan lägga tid på för att få värdet att växa snabbare, de är:

  • Minska dina utgifter
  • Öka din inkomst

I första punkten finns det mängder med tillvägagångssätt på hur du kan minska dina utgifter och därmed öka din sparkvot, men hur mycket man än vrider och vänder når denna sparkvot/summa sin gräns.

Andra punkten är svår att styra då endast ett lönesamtal med chans för löneökning sker en gång om året. Hur ökar du då din inkomst? Du kan antingen byta jobb eller hitta extrajobb, då menar jag inte passiva inkomster, utan ett jobb du faktiskt får lägga tid på för att erhålla denna inkomst.

Att ha fler extrainkomster eller jobb vid sidan av ditt huvudjobb styrs av hur stor vilja du har att offra din energi och fritid. I tidig ålder har jag haft många bollar i luften, dvs. jag har haft extrajobb vid sidan av studierna sedan början av gymnasiet. Nedan listar jag alla extrajobb jag har jobbat med som jag tycker är intressanta följt av dess respektive bruttolön.

Mina tidigare extrainkomster

Blackjack Croupier

Jag hade precis fyllt 18 år och detta var mitt första riktiga jobb. Jag fick 100 kr/timmen och jobbade 3-4 timmar per pass och passen var på onsdags-, fredag- och lördagskvällar. Det var ett roligt extrajobb och jag fick ut runt 1500-3000 kr efter skatt beroende på hur många pass i månaden jag tog.

Telefonförsäljare

Var 19 år gammal och fick detta jobbet precis efter studenten genom en spontanansökan i sista minuten. Lönen var katastrofal dålig, men det kändes mycket vid den tiden då. Jag fick 12 000 kr i bruttolön som heltidsanställd och det varade en sommar. Jag ger alla ni säljare där ute som klarar av att jobba med detta och gör det bra en klapp på axeln, det är verkligen inte alla som klarar av att hantera denna mentalitet som telefonförsäljare.

Restaurangmedarbetare – Max Hamburgerrestaurang

Ett sommarjobb på året 2015 vid sidan av högskolestudierna. Kommer inte riktigt ihåg lönen exakt, men runt 125 kr/timmen där OB-tillägg kan förekomma. Det var socialt och kul, men riktigt tufft. Tjänade inte mycket vid denna sommar då antal möjliga pass var begränsade och det var många som jobbade då, samt fick

Privatlärare – Smartstudies

En av de roligaste extrajobben jag haft. Kul att man kunde tjäna pengar på allt man har lärt sig i skolan för en gångs skull. Du fick skräddarsy varje lektion efter varje elevs mål och samtidigt utvecklar du din pedagogiska förmåga. Lönen var runt 125 kr/timmen, inte alls bra med tanke på att många av mina elever bodde en bra bit från min studentlägenhet och jag fick lägga mycket resekostnader för att ta mig dit.

Butiksmedarbetare – Coop Konsum

Fick hantera kassa, plocka upp varor och hantera postnord ärenden. Lugnt och roligt jobb. Lönen var runt 125 kr/timmen med bra OB-tillägg.

Slutord

Jag har märkt att ett par bloggare börjat lägga sin fritid på betalda undersökningar. Jag har själv testat Toluna för ett par månader sen, och jag vet inte om jag tycker det är värt det. Du behöver ett minimumbelopp på 65 000 poäng för att få ut 150 kr i paypal. Det tar väldigt lång tid att få denna summa då det inte finns så många undersökningar, och du får inte svara på alla undersökningar om du inte “passar in” i kategorin efter ett par förfrågor. Med snabb överslagsräkning blir detta absolut inte mer än 3 kr/timmen och det kan dröja månader innan du får ut detta belopp. Varför inte ägna fritiden till att leta pantburkar istället? Eller ägna tiden till att lära dig något nytt som du kanske kan tjäna pengar på?

Jag funderar på vilka extrainkomster det finns där ute och till vilket pris. Själv har jag testat alla möjliga sätt att öka min inkomst allt från nätpoker till köpa billigt och sälja dyrare. Det är kul att experimentera, våga testa er fram!

Vad har ni haft för intressanta extrainkomster och vilka har ni idag? Har ni förvandlat passiva inkomster som tidigare inte var passiva? Dela gärna med er!

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.