Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Avanzas Superlån

Avanza, Avkastning, Hävstång, Investera, Superlån, Tips

Ett perfekt sätt att öka avkastningen på ditt egna kapital är att utnyttja ökad hävstång på dina investeringar. Idag tänkte jag prata om Avanzas Superlån. Lånet är till för dig som är kund hos Avanza och funkar så att du lånar pengar med dina värdepapper som säkerhet och på så sätt få ökad hävstång på dina investeringar. Om du uppfyller kraven som ställs får du låna upp till 35 % av marknadsvärdet på ditt godkända innehav till en billigare ränta jämfört med Avanzas Ordinarie utlåningsränta (5,40-5,70 %). Den ränta du får på Avanzas Superlån styrs av din förmånsnivå. För att få 1,74 % ränta måste du ha förmånsnivån Platina, vilket du uppnår om du har 1 000 000 kr i samlat sparande eller 1 000 kr i courtage varje månad. Just nu är jag i förmånsnivån silver och får en betydligt sämre ränta på 2,14 %.

Jag har länge varit intresserad av att nyttja denna möjlighet, vilket jag inte hade en chans till som student, p.g.a. för låg deklarerad inkomst. Nu när jag har ett heltidsjobb och betydligt högre årsinkomst passade jag på att göra en ansökan i början av förra veckan för att se vad Avanza säger. Efter en arbetsdag fick jag följande svar:

Kreditavslag – Låg deklarerad inkomst

Hej,

Tack för din kreditansökan. För alla våra kunder som vill kunna belåna sitt konto görs en enklare kreditprövning. Detta innebär att vi inhämtar kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Mot bakgrund av de uppgifter vi erhållit kan vi dessvärre inte lägga till belåning på ditt konto då du har en för låg deklarerad inkomst.

Anser du att ovan nämnda beslut är felaktigt ber vi dig vänligen att inkomma med kompletterande uppgifter.

Vid frågor är du varmt välkommen att kontakta Kundsupport på telefon 08-562 250 00.

Med vänliga hälsningar
Tilda
Avanza


Jag blev inte förvånad med tanke på att jag direkt kunde se den kreditupplysning Avanza gjorde via Creditsafe på mig att min årsinkomst från 2017 ännu ej är uppdaterad. Får helt enkelt ta och göra en ny ansökan den 6 juni när slutskattebeskedet kommer. Det är nämligen så att föregående års årsinkomst uppdateras i juni oavsett om du har fått din återbetalning tidigare.

Avanzas Superlån – är det ett superlån då?

Alla tycker olika, vissa är helt emot lån oavsett ränta. Det finns ju personer som inte ens vill nyttja CSN lånet för 0,13 % i ränta, som är Sveriges bästa lån och du endast får ta om du studerar. Avanzas Superlån är ett lån med en ränta mellan 1,74 % – 2,24 % beroende på din förmånsnivå där krediten endast får användas på berättigade värdepapper, dvs. om Avanza inser att du inte har råd att återbetala kan de ju fortsätta behålla dessa “säkra” värdepapper tills dem har återhämtat sig om t.ex. börskrasch sker. Det är ju också en säkerhet för dig som investerare. En fördel med ökad hävstång på dina investeringar är ju att du får mer avkastning på ditt eget kapital, alltså att du får börja med en större snöboll att rulla med, men nackdelen är om börsen skulle vara dåligt då får du en större snöboll som rullar mot dig istället. Jag rekommenderar ingen att låna pengar till att investera på börsen, det är upp till varje enskild persons beslut.

Många miljardärer skulle inte vara lika rika idag om de inte hade utnyttjad hävstång eller ökad hävstång på sina investeringar. Att låna för att investera är alltid en risk. Du tar en risk när du tar ett bolån, ju större lånebelopp desto större hävstång och på sätt större risk. Dessutom finns olika typer av bolåneräntor du kan binda dig till, att inte binda sig har varit bättre ekonomiskt, men om du tror att räntorna kommer stiga då är det fördelaktigt att binda sin ränta, här kan din bedömning också gå fel. Om bokrasch sker kan du fortfarande bo där, men om börskrasch sker är det inte lika kul.

Använder ni någon form av hävstång till era investeringar? Vad tycker ni om Avanzas Superlån?

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.