Assetsa

Skapa värde för dina pengar idag

Aktiestinsen – Portföljvärde: 150 miljoner kr

Aktiestinsen, Lennart Israelsson, ränta-på-ränta

Lennart “Aktiestinsen” Israelsson satsade 600 kronor på aktier och hans mamma tyckte inte om det. Året var 1946 och aktier var inget för folk som skulle ge sina barn mat varje dag. “Nej, men skaffa dig en liten gård, så har du alltid mat”, sa hans mamma.

Men Lennart Israelsson gjorde inte som hans mamma sa och så småningom var hans aktieportfölj värd 150 miljoner kronor.

Aktiestinsen är ett tydligt bevis på hur långt man kan komma med ett långsiktigt tänk där ränta-på-ränta appliceras. Han hade helt enkelt för mycket tid som SJ-anställd och spenderade många timmar på att lusläsa tidningarnas börssidor och aktiekurser. Hans strategi var enkel – Köpa lågt värderade aktier och aldrig sälja dem. Eftersom han aldrig säljer så är han alltid med när det går upp igen. Det värsta var när han 2008 förlorade 100 miljoner i börskraschen, men fortsatte vara optimistisk och tålmodig. Majoriteten skulle absolut fått panik och sålt allt för att inte förlora ännu mer.

Han har ofta sagt att

– Börsen rasar då och då. Det är för att stockholmarna ska sälja sina aktier så att smålänningarna kan köpa dem billigt.

En stor grund av min investeringsfilosofi är från Aktiestinsen. Jag läste hans biografi Miljonär på spåret : Om Aktiestinsen, tiden och pengarna av Ulla Sundin Beck tidigt, samt lyssnade på honom när han kom till Linköpings universitet 2015 och föreläste. Och sen är han också smålänning som jag!

Jag rekommendera alla att läsa hans biografi. Han är ett bevis på att man kan bli rik utan en gedigen utbildning eller eget företag. Hans placeringsfilosofi är mycket lik Warren Buffett, dvs. köp bra aktier och behåll livet ut.

 

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.